Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Κυκλοφόρησε το ΑΡΔΗΝ με άρθρο του Β.ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ




Κυκλοφορεί το νέο τεύχος (81) του Άρδην

ΤΕΥΧΟΣ 81 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2010)

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ,
Β. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ: ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
ΤΟ Β΄ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ
To Άρδην δημοσιεύει εκτάκτως, ένα εκτενές απόσπασμα από το νέο σημαντικό βιβλίο του Βασίλειου Μαρκεζίνη, «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα (Στα πλαίσια της βαθμιαίας ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ)», που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το βιβλίο του Β. Μαρκεζίνη αποτελεί μια απόπειρα ουσιαστικής απάντησης στον Νταβούτογλου και τους Έλληνες εθνομηδενιστές, και γι’ αυτό θεωρήσαμε αναγκαία την συμπερίληψη του αποσπάσματος έστω την ύστατη στιγμή της προετοιμασίας του τεύχους.
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα του περιοδικού αφορά στην πρόταση που μπορεί να διαμορφωθεί σήμερα για την αντιμετώπιση της κρίσης· ποια είναι προσφορότερη για την εθνική οικονομία και τα λαϊκά στρώματα, υπό το πρίσμα των γενικότερων πολιτικών και γεωπολιτικών προβλημάτων μας. Έχουν διατυπωθεί τρεις απόψεις, η πρώτη είναι εκείνη της συμμόρφωσης με το μνημόνιο, την οποία προωθεί όλο το σύστημα της υποτέλειας, και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού. Η δεύτερη είναι η πρόταση της άρνησης του χρέους, παράλληλα ή ταυτόχρονα με την έξοδο από την ΟΝΕ, πιθανότατα από την ίδια την ΕΕ, ώστε η Ελλάδα να διαμορφώσει αυτόνομη οικονομική πολιτική. Και η τρίτη υποστηρίζει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους: να μειωθεί το συνολικό ποσό του με «κούρεμα», δη¬λαδή υποτίμησή του, και να αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής του ώστε αυτό να γίνει λιγότερο επαχθές.
Το τεύχος παρουσιάζει εκτενώς την δεύτερη και την τρίτη άποψη, παρόλο που το Άρδην έχει ταχθεί εδώ και καιρό με την λογική της «αναδιαπραγμάτευσης του χρέους», τόσο γιατί δεν υπάρχουν τα κοινωνικά και πολιτικά υποκείμενα που μπορούν να πραγματοποιήσουν την «επανάσταση» που συνεπάγεται η στάση πληρωμών και η ρήξη με τους μηχανισμούς της παγκοσμιοποίησης και του παγκόσμιου καπιταλισμού· η στάση πληρωμών και η αποπομπή μας από την ΕΕ είναι μάλλον το σενάριο της κυρίας Μερκελ και κυρίως διότι μια τέτοια λογική
υ¬πο¬τιμά τα εθνικά ζητήματα και κινδυνεύει να οδηγήσει σε καταστροφή! Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση εξ αιτίας της τουρκικής επιθετικότητας και του νεο-οθωμανισμού, με ανοικτά μέτωπα στην Κύπρο, το Αιγαίο, τη Θράκη και τα Σκόπια, και οποιαδήποτε έξοδός της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή και η εκδίωξή της από την ΟΝΕ, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη διεθνή θέση της και θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους τελεσίδικων απωλειών και πάρα πέρα εθνικής συρρίκνωσης. Η εθνική μας ανεξαρτησία δεν απειλείται μόνο από το ΔΝΤ και την Κομισιόν αλλά και από την «Ανατολή». Όποιος ξεχνάει αυτή την αποφασιστική παράμετρο, κινδυνεύει να αποφύγει την Σκύλλα για να πέσει στη Χάρυβδη. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ένα κείμενο Ελλήνων οικονομολόγων για το ζήτημα της υπερχρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων. Ακολουθεί ένας εκτενής διάλογος, με τέσσερα διαφορετικά κείμενα, δύο υπέρ της κάθε άποψης, του Νίκου Μπινιάρη του Δημήτρη Καζάκη και των Π. Ραδίση, Γ. Γρόλλιου, Γρ. Γεροτζιάφα. Ο Β. Βιλλιάρδος, στην «ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση», παρουσιάζει τα δομικά στοιχεία της κρίσης ενώ ο Αντώνης Ανδρουλιδάκης μας μιλάει μέσα από ένα επίκαιρο «παραμύθι».
Στο δεύτερο αφιέρωμα του περιοδικού ολοκληρώνεται το αφιέρωμα για τον Ρήγα Φεραίο, που εγκαινιάστηκε στο τεύχος 79. Δημοσιεύονται τρία κείμενα του Γιώργου Καραμπελιά για τον Ρήγα: «Η απόρριψη της επαναστατικής ιδέας», «Μιχαήλ Περδικάρης, ο νεο-οθωμανός εκσυγχρονιστής», και «Ο Ρήγας και η χρησμολογία», που αποτελούν μέρος της εργασίας του για την σχέση του ελληνικού διαφωτισμού με την παλιγγενεσία και την Επανάσταση του ’21. Σε ένα τρίτο μέρος θα παρουσιαστεί η άποψη του Γ. Κοντογιώργη, από πρόσφατο βιβλίο του αφιερωμένο στο Ρήγα καθώς και άλλων συγγραφέων.
Στο τεύχος ακόμη θα διαβάσετε το διάλογο που αναπτύχθηκε στην ιστοσελίδα του Άρδην μεταξύ των Θ. Τζιούμπα, Δ. Μαυρίδη και Θ. Ντρίνια, για την ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση. Ο Β. Στοϊλόπουλος καταδεικνύει το ανέφικτο των κυβερνητικών σχεδιασμών περί «πράσινης ανάπτυξης». Ο Νίκος Ντάσιος καταλήγει ότι η διατήρηση της πρόσδεσης της ελληνικής οικονομίας αποκλειστικά στις δυτικές οικονομίες, πλήττει περισσότερο την χειμαζόμενη οικονομία μας. Ο Δημήτρης Α. Μαυρίδης διερωτάται, αν μετά το οικονομικό ξεπέρασμα της Δύσης από την Ανατολή, έχει φτάσει το τέλος του οριενταλισμού. Ο Άντης Ροδίτης αναλύει το φαινόμενο Αχμέτ Νταβούτογλου από μια πρωτότυπη σκοπιά και ο Σάββας Παύλου γράφει για τις μεθοδεύσεις κυπριακών κύκλων να απαγορευτεί η ανάρτηση ελληνικών σημαιών από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ στους αγώνες της ομάδας τους.
Τέλος, θα διαβάσετε το πρώτο μέρος ενός οδοιπορικού του Γκίφορντ Χάρτμαν στην Καλιφορνία που δείχνει την κατάρρευση μιας από τις πιο πλούσιες πολιτείες των ΗΠΑ, ο Σάββας Μαστραππάς αποτίει φόρος τιμής στον Μαρκαντώνιο Βραγαδίνο, τον ηρωικό υπερασπιστή της Αμμοχώστου το 1571, παρουσιάζεται το νέο δοκίμιο του Σπύρου Κουτρούλη, Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας, γίνονται βιβλιοπαρουσιάσεις, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου