Youtube

Youtube
Βρείτε το κανάλι μας στην ψηφιακή πλατφόρμα youtube.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Απο μία εκδήλωση για τον Π.ΚΟΝΔΥΛΗ






Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Κονδύλη οι εκδόσεις «ΝΕΦΕΛΗ» οργάνωσαν στίς 22.5.2008 στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «ΠΑΤΑΚΗΣ» εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον σπάνια σημαντικό στοχαστή.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι : Αθανάσιος Καίσης , Κώστας Κουτσουρέλης , Χρήστος Μαρσέλλος , Παναγιώτης Νούτσος , Αθανάσιος Σαμαρτζής ,Άρης Στυλιανού.
Ο χώρος του «ΠΑΤΑΚΗ» αποδείχθηκε πολύ μικρός για να φιλοξενήσει τον κόσμο που προσήλθε για να τιμήσει τον Παναγιώτη Κονδύλη. Χαρακτηριστικό της η πολυσυλλεκτικότητα των ακροατών , δείγμα της ευρύτατας απήχησης του έργου του : η αδερφή του Π.Κονδύλη , κληρικοί , ο Δ.Μαρωνίτης , ο Σ.Μιχαήλ , ο Σ.Ελληνιάδης , Καστοριαδικοί , ανένταχτοι αριστεροί και πολλοί άλλοι. Είναι προφανές ότι ο χρόνος αναδεικνύει περισσότερο την σημασία του έργου του Π.Κονδύλη.
Ο Αθανάσιος Καίσης φίλος και συμφοιτητής του στοχαστή ανέφερε ότι στην Γερμανία συγκροτήθηκε Ινστιντούτο Π.Κονδύλη και Όμιλος φίλων του Π.Κονδύλη.Τα κατάλοιπα των γραπτών του που επρόκειτο στην τελική τους μορφή να απαρτίσουν την συνέχεια της «Κοινωνικής Οντολογίας » ,ανασυγκροτούνται και θα εκδοθούν σύντομα.Υπογράμμισε ότι η βιβλιοθήκη του Κονδύλη που αποτελείται από 4.500 τόμους περίπου προσφέρθηκε από τους κληρονόμους του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο Π.Νούτσος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Π.Κονδύλη και στην πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να τον εκλέξει ως τακτικό καθηγητή την οποία όμως δεν αποδέχθηκε. Επίσης αναφέθηκε εκτενώς στίς σκέψεις που διατύπωσε ο Κονδύλης για τον Κ.Σμίτ και τον Μ.Χαιντέγκερ, καθώς και στο ζήτημα της ιδεολογίας.
Ο Άρης Στυλιανού τόνισε την σημασία του μεταφραστικού έργου του Π.Κονδύλη και στον μεγάλο άθλο που αποτελούν οι δύο σειρές που διεύθυνε στην «ΓΝΩΣΗ » και στην «ΝΕΦΕΛΗ». Ο Χ.Μαρσέλλος σύγκρινε τον Π.Κονδύλη με τον «ευρωπαικό μηδενισμό».
Ο γράφων είχε την τιμή να λάβει την τελευταία συνέντευξη του Π.Κονδύλη , η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά στην « ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ» και κατόπιν στο «Αόρατο χρονολόγιο της σκέψης».Θα είναι κοινοτυπία να πούμε ότι η απουσία του είναι έντονη στον ελληνικό και ευρωπαικό στοχασμό.Όμως από τα έργά του που δημοσιεύονται μεταθανάτια φαίνονται οι απεριόριστες δυνατότητές του.Πρόσφατα μάθαμε από κείμενο του Α.Λαυραντώνη στην «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ότι ο Π.Κονδύλης συμβούλευε άτυπα τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Είναι καιρός να μιλήσουν και άλλοι που βάδισαν μαζί με τον Π.Κονδύλη:ο Γ.Καλλιόρης ,ο Γ.Τσέγκος ,ο Α.Καλλιακάτσος , ο Γ.Χατζόπουλος του «ΚΑΛΒΟΥ» ,ο Γ.Μερτίκας και η ομάδα του περιοδικού «Σημειώσεις».
Τελειώνω τα αναγκαστικά σύντομο σχόλιο με ένα απόσπασμα από το έργο του Π.Κονδύλη :«Η Ηδονή , η Ισχύς , η Ουτοπία»(Εκδ.ΣΤΙΓΜΗ 1992).
« Η βούληση της ισχύος - διαφορετικά απ’ όσα πίστευε ο Nietzche- είναι φαινόμενο ανθρώπινο με την ειδοποιό σημασία ακριβώς επειδή το ειδοποιό γνώρισμα του ανθρώπου έγκειται σ’ ότι συνηθίσαμε να ονομάζουμε «πνεύμα» ή «Λόγο».Η επιδίωξη ισχύος , άν έχει κάποιες έστω και μικρές κοινωνικές αξιώσεις , δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί εφ’ όσον ο υποκειμενικός της φορέας δεν είναι σε θέση να παραιτηθεί από την άμεση ηδονή και εν γένει να υποτάξει , σχεδιάζοντας και προνοώντας , τίς βραχυπρόθεσμες επιθυμίες στούς μακροπρόθεσμους στόχους του» (σελ.102).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου